Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Palóc Múzeum és Palóc Ház-Balassagyarmat
Cím: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.Email: info@palocmuzeum.hu
Web: http://palocmuzeum.huTelefon: 35/300-168, 35/300-133

Bevezető

Nyitva tartás:

K-Szo: 9 - 16 h

Pénztár zárás: 15:30

Jegyárak a honlapunkon: http://palocmuzeum.hu/

https://www.facebook.com/palocmuzeumBemutatkozás

A nógrádi kötődésű jeles történész, Nagy Iván szervező munkájának és nagylelkű adományainak köszönhetően jött létre a vármegye múzeuma 1891-ben Balassagyarmaton. A város szívében, a Palóc liget fáinak rejtekében áll az eklektikus stílusú épület, mely Wälder Gyula tervei alapján készült 1914-ben. Az épület egyike azon nyolc magyar múzeumnak, amelyek eredetileg is e célra épültek. Jelenleg néprajzi, helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, s itt találhatóak a Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kötődő emlékek is. A múzeum néprajzi gyűjteménye átfogja a vidék teljes paraszti kultúráját, a palócság mellett a nógrádi szlovák és német betelepítésű falvak emlékanyagát is.

A PALÓC HÁZ
A Palóc Múzeum szomszédságában létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát 1932 – 1934 között szállították ide Karancskesziből és Bocsárlapujtőről. Az épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18 – 19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi, amely számos régies jegyet őrzött meg egészen a múlt század elejéig. A parasztporta mellett épült fel utóbb a 19. század végi, Szanda községbeli kiskápolna („káponka”) másolata, benne öltöztethető Mária-szobor. Itt látható a jellegzetes Karancs vidéki útmenti faragott feszület rekonstrukciója, amely 19 – 20. századi előképek alapján készült.

A BÖLCSŐTŐL A SÍRIG
Paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében című állandó néprajzi kiállítás a 19. század utolsó harmadától mutatja be a vidék paraszti életmódját, az emberi élet három nagy fordulója: a születés, a házasság és a halál szokáskörének tárgyai és archív fotográfiák segítségével. A sokalakos jelenetekben gazdag tárl¬at a szokások, a néphit, a népi vallásosság mellett a tárgyalkotó népművészet emlékeinek megismerésére is lehetőséget ad.

TUDÓS KÖZNEMESI KÖNYVTÁR
Nemzeti történelmünk tüköre című állandó kiállításunk a múzeumalapító Nagy Ivánnak állít emléket, az európai műveltségű történész könyvtárának sajátos megközelítésű bemutatásával. A könyvtár megismertetése mellett a magyar történelem 896 – 1896-ig terjedő időszakának legfontosabb eseményei is feltárulnak a látogatók előtt, különös tekintettel Nógrád vármegyére. Mindezt a tudós pályaképének felvázolása és korhű dolgozószoba-enteriőrje vezeti be.

A PALÓC ETNOKULTÚRA KINCSESTÁRA TANULMÁNYI RAKTÁR, LÁTVÁNYTÁR A PALÓC MÚZEUM GYŰJTEMÉNYEIBŐL
A látványtárban megtekinthető több mint ezer műtárgy. A palóc népművészet legszebb alkotásai mellett Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kapcsolódó rekvizitumok és Balassagyarmat történetérevonatkozó tárgyak, dokumentumok láthatóak. A látogató a helyszínen betekintést nyerhet a múzeumdigitális nyilvántartásába és raktározási módszerébe.

MÚZEUMPEDAGÓGIA
Múzeumunk sokféle színes múzeumpedagógiai foglalkozással várja az óvodás, általános iskolás és középiskolás csoportokat.

Kínálatunkból honlapunkon választhat¬nak: http://palocmuzeum.hu/szolgaltatasaink/muzeumpedagogia/foglalkozasok/

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!
e-mail: info@palocmuzeum.hu, phone.: +36-35-300-168
Az állandó kiállításaink mellett a múzeumban rendszeresen váltják egymást a különböző, főleg néprajzi és képzőművészeti témájú időszaki kiállítások.

Keresőszavak

múzeum, balassagyarmat, néprajz, népművészet, tájház, szabadtéri múzeum, palócFőoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink